Yli 100€ ostokset ilmaiseksi kotiin!

Translation missing: fi.homepage.onboarding.no_content

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

IP-luokitukset

IP-luokitukset, mitä ihmettä ne tarkoittaa?

Kotelointiluokkakoodi kuvaa suunnittelijalle, asentajalle ja loppukäyttäjälle, millaiseen käyttöön ja ympäristöön laite soveltuu – Tältä sivulta löydät helpotusta aiheeseen

Sähkölaitteiden vedenkestoisuutta arvioidaan kansainvälisellä kotelointiluokituksella eli IP-koodilla (International Protection). IP-luokitus ottaa huomioon vesisuojauksen sekä suojauksen vieraiden esineiden ja pölyn sisäänpääsyltä. Laitteesta voi löytyä esimerkiksi koodi IP 21. Koodin ensimmäinen numero kertoo, miten laite on suojattu vieraiden esineiden ja pölyn osalta. Koodin toinen numero kertoo, miten laite on suojattu vedeltä. Numeroiden jälkeen koodissa voi olla yksi tai kaksi lisäkirjainta, joilla ei tavallisen sähkönkäyttäjän kannalta ole yleensä merkitystä. Yleisesti voidaan sanoa, että mitä suurempi numero, sitä paremmin laite on tältä osin suojattu.

Sähköturvallisuus on tärkeää käytettäessä sähkölaitetta sisä- tai ulkotiloissa. Erityisesti ulkokäytössä on monia huomioitavia asioita, koska siellä on aina erittäin vaaralliset sähkölaitteen käyttö-olosuhteet. Sähkölaitetta käytettäessä ollaan yhteydessä maan potentiaaliin ja usein lisävaaran aiheuttavat kosteat olosuhteet.

Ulkona käytettävien sähkölaitteiden on aina oltava suojamaadoitettuja (suojausluokka I), suojaeristettyjä (II) tai suojajännitteellä (III) toimivia. Pitkäaikaiseen ulkokäyttöön tarkoitetun sähkölaitteen koteloinnin on oltava niin tiivis, ettei sen sisään pääse vettä. Sähkölaitteen koteloinnin tiiviys on ilmoitettu laitteeseen kiinnitetyllä kilvellä josta löytyy kotelointiluokkamerkintä. Merkintä on IP – tunnus tai vanhemmissa laitteissa pisaramerkintä.

Kuivissa ulko-olosuhteissa voidaan tilapäisesti käyttää myös sisäkäyttöön tarkoitettuja suojamaadoitettuja tai suojaeristettyjä sähkötyökaluja tai vastaavia sähkölaitteita, vaikkei niistä löytyisikään kotelointiluokkaa ilmaisevaa merkintää. Näitä laitteita ei kuitenkaan saa unohtaa ulos sateeseen tai kosteaan. Kosteus aiheuttaa aina ongelmia kuivan tilan sähkölaitteelle, voi jopa aiheuttaa hengenvaaratilanteen. 

IP-Luokitus

Ensimmäinen numero

 0 Ei suojausta
1 Suojaus suuria kappaleita vastaan, halkaisija 50 mm tai suurempi
2 Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan, halkaisija 12,5 mm tai suurempi
3 Suojaus pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 2,5 mm tai suurempi
4 Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan, halkaisija 1 mm tai suurempi
5 Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiveyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä
6 Täydellinen suojaus. Pölytiivis

 

Toinen numero

 0 Ei suojattu vedeltä
1 Suojaus pystysuoraan tippuvalta vedeltä
2 Suojaus pystysuoraan tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä
3 Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan
4 Suojaus roiskuvalta vedeltä
5 Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
6 Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
7 Kestää hetkellisen upotuksen veteen
8 Kestää jatkuvan upotuksen veteen. Lisämerkintänä voi olla suurin sallittu asennussyvyys. Yleensä laite on täysin tiivis, mutta ei välttämättä, vaan vettä voi päästä laitteen sisälle niin, ettei se aiheuta haitallisia vaikutuksia
9K Kestää suurella paineella läheltä ruiskutettua kuumaa vettä ja höyryä. (DIN 40050-9, ei kuulu varsinaiseen IP-luokitusjärjestelmään)

 

Asennusmääräyksissä tai asiakkaan asettamissa laitevaatimuksissa voidaan käyttää numeron tilalla kirjainta X, jolloin asennuspaikka ei aseta kyseiselle ominaisuudelle erityisiä vaatimuksia. Esimerkiksi kuivissa sisätiloissa riittää IP2X, jolloin ainoa asetettu vaatimus on kosketussuoja 12,5 mm tai suurempia esineitä vastaan

Lähteet

Stek.fi

Sähköala.fi 

Wikipedia

Etsi