Yli 100€ ostokset ilmaiseksi kotiin!

Translation missing: fi.homepage.onboarding.no_content

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Asioita mitä sinun pitää tietää LED-valoista

Monesti ihmisille herää kysymyksiä LED valoista ja valaisimista, joista ei välttämättä selkokielellä kerrottua faktaa kovin helpolla löydy. Keräsimme koonnin mitä sinun olisi syytä tietää LED valoista ja valaisimista.

Valoteho
Monesti valaisimissa ilmoitetaan valo teho joko kokonais lukuna tai lumenia per watti (lm/W). Nyrkkisääntönä nyky LED valaisimissa voi pitää hyvänä valotehona n. 90-100lm/W. LED lampuissa se on hieman pienempi, koska niihin ei pystytä toteuttamaan yhtä tehokasta jäähdytystä, jotta LED siru ei kärsi kuumuudesta. Teollisuus valaisimissa aletaan pääsemään jo lukemiin 120-140lm/W. 

Värintoistoindeksi eli CRI
Värintoistoindeksi kertoo yksinkertaisesti kuinka hyvin valonlähde toistaa värejä. Värintoistoindeksin merkitys on noussut pinnalle LED valaisimien myötä, ja monet painottavat sen merkitystä suuresti, vaikka todellisuudessa se ei ole niin merkittävä asia. Värintoistoindeksi ilmoitetaan asteikolla 0-100, jossa 100 tarkoittaa täydellistä värin toistoa.

Monesti värintoistoindeksistä puhutaan myös Ra arvona. Molemmat näistä CRI sekä Ra voivat johtaa harhaan jos ei todella tiedä mistä puhutaan. Pelkästä värintoisindeksistä voisi kirjoittaa oman bloginsa mutta käydään kuluttajalle tärkein asia läpi.

Mikä on hyvä värintoistoindeksi?

Nykyään lähes kaikki LED valaisimet (pois lukien katuvalaisimet ja teollisuus valaisimet) ovat vähintään CRI >80, joka määritellään hyväksi värintoistoindeksiksi. Päivänvalon värintoistoindeksi on keskimäärin 75-80, jonka koemme melko luonnolliseksi. Suurempaa värintoisto kykyä tarvitaan oikeastaan vain muutamissa paikoissa, esimerkiksi lääkinnälliset toimenpidehuoneet, kuten leikkaussalit.

Onko korkeasta värintoistosta jotain haittaa? 

Värintoistoindeksi on monesti verrannollinen valotehoon, joka luonnostaan on verrannollisen energiatehokkuuteen. Alla esimerkki samasta valaisimesta kahdella eri värintoisoindeksillä.

Käyttöjännite Teho CRI Valoteho Valoteho lm/W Värilämpötila Elinikä
AC230V 10W ≥80 1000lm 100lm/W 4000K 40 000h
AC230V 10W ≥90 760lm 76lm/W 4000K 40 000h

 

Kyseisen valaisimen kohdalla siis valoteho on 24% pienempi suuremmalla värintoisoindeksillä. 


Värilämpötila
Värilämpötila ilmaisee valkoisen valon eri sävyjä. Ne ilmoitetaan Kelvineinä ja ne ovat lähes poikkeuksetta

  • 2700K erittäin lämmin valkoinen
  • 3000K lämmin valkoinen
  • 4000K neutraali valkoinen
  • 5000K viileä valkoinen
  • 6500K kylmä valkoinen.

Nykyään myös värilämpötilasäädettäviä valaisimia on markkinoilla, lähinnä LED nauhoja ja paneelivalaisimia, mutta myös alasvaloja on tullut muutamalta eri valmistajalta. Värilämpötila säädettävän valaisimen etu on sen monipuolisuus, päivällä saa kirkasta valoa kun sitä tarvitaan keskittymiseen ja illalla lämmintä kun halutaan rentoutua.

Valaistuksen ohjaus
Vielä tänäpäivänäkin liian monessa asunnossa käytetään perinteisiä kytkimiä, joilla ei ole mahdollista saada sitä hyötyä mitä nykypäivän teknologia mahdollistaa valaistuksen ohjaukseen. Suurin osa himmennyksistä toteutetaan edelleen perinteisellä rulla säätimellä joka käyttää niin sanottua TRIAC-himmennystä.
Onneksi kuitenkin älykodit ja älykäs valaistuksen ohjaus on lisääntymään päin. DALI on todella skaalautuva ja jatkuvasti kehittyvä standardiin perustava protokolla valaistuksen ohjaukseen, jota nykypäivänä käytetäänkin ylivoimaisesti eniten älykkääseen valaistuksen ohjaukseen. DALI mahdollistaa muun muassa valaistuksen ohjauksessa väri säädön eli RGB/RGBW ja värilämpötila säädön eli Tunable White, sekä myös usean sensorin ja ajastuksien yhdistämisen valaistuksen ohjaukseen.

Rajoittaako LED valaistus jotain?
Päivitys mielessä kyllä. Jos esimerkiksi vanhojen himmennettävien halogeeni spottien tilalle vaihdetaan LED lamput, on syytä huomioida muutama asia.

  • Halogeenien muuntaja ei välttämättä sovellu LED lampuille, ja vaikka se soveltuisi suosittelemme silti harkitsemaan myös sen vaihtoa.
  • Himmennin ei välttämättä toimi oikein, koska teho laskee merkittävästi.
Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin erittäin suositeltavaa ottaa yhteys sähköalan ammattilaiseen, tai muuhun luotettavaan tahoon jolta saa apua tilanteeseen.

Etsi